Lobby Feature Wall

Lobby Feature Wall

Fractured plywood panels form a discrete cross welcoming visitors to the centre

Reception Lobby

Reception Lobby

A voluminous light filled atrium, below a vaulted translucent roof, greets visitors as they enter the building

Entry Atrium

Entry Atrium

A voluminous light filled atrium, below a vaulted translucent roof, greets visitors as they enter the building

Street Entry Lobby

Street Entry Lobby

Café Waiting area

Café Waiting area

A café area adjacent to the reception, admin office, & meeting rooms provides a multipurpose space that can be used for gatherings & waiting.

Café Waiting Area

Café Waiting Area

A café area adjacent to the reception, admin office, & meeting rooms provides a multipurpose space that can be used for gatherings & waiting.

Café

Café

A café area adjacent to the reception, admin office, & meeting rooms provides a multipurpose space that can be used for gatherings & waiting.

Worship Hall Lobby

Worship Hall Lobby

The foyer outside the worship hall also allows additional overflow viewing.

Worship Hall

Worship Hall

Volume and impact have been provided by replacing the existing roof to create a new higher, folded roof form.

Worship Hall

Worship Hall

The roof and ceilings are formed to create a crescendo over the stage area, with suspended acoustic panels allowing concealment of the lighting and speakers.

Worship Hall

Worship Hall

Worship Hall

Worship Hall

High level windows provide soft eastern and southern light, with subtly coloured glass providing a nod to the classic stained-glass window found in their previous worship space.

Worship Hall

Worship Hall

Cleverly designed carpet tiles delineate seating & circulation spaces, facilitating adaptability of the space

Worship Hall

Worship Hall

Function Hall

Function Hall

The worship hall is located adjacent to the function hall, with an operable wall allowing the spaces to be combined to cater for larger functions

Commercial Kitchen

Commercial Kitchen

A semi-commercial kitchen allows for catering of functions

Bathrooms

Bathrooms

Bathrooms

Bathrooms

Bathrooms

Bathrooms

Bathrooms

Bathrooms

Children's Play Area

Children's Play Area

Exterior Cross

Exterior Cross

The Salvation Army - Parramatta
2021 BDAA Sydney Regional Design Awards WINNER - Heritage Buildings/ Adaptive Reuse

When looking to relocate the Parramatta Corps, The Salvation Army followed their ethos of stewardship by purchasing an existing commercial building that had been earmarked as a development site.

Instead of demolishing and rebuilding, they elected to repurpose the existing building to house their new quarters, comprising a 250-person Multipurpose Worship Hall, Function Centre, meeting spaces, dedicated Children’s Ministry suite, open plan administration office, reception area, commercial kitchen and ancillary facilities.

A voluminous light filled atrium, below a vaulted translucent roof, greets visitors as they enter the building. Informal gathering spaces are plentiful with a warm and inviting café/ waiting area on one side of the reception, and the worship hall lobby on the other side – which cleverly also serves as overflow viewing space during peak capacities.

Within the Main Worship space, volume and impact have been provided by extending the floor space out onto the original terraces, and removing the existing roof to create a new higher, folded roof form. High level windows provide soft eastern and southern light, with subtly coloured glass providing a nod to the classic stained-glass window found in their previous worship space. The roof and ceilings are formed to create a crescendo over the stage area, with suspended acoustic panels allowing concealment of the lighting and speakers.

The final result is a bright, comfortable, functional and adaptable multipurpose space which will allow the Salvation Army to continue serving the community for years to come.