Street View

Street View

The original heritage façade was faithfully restored to it's original glory

Street Entry

Street Entry

Restoration details included reimagining the house plaque with a new sandcast item

Kitchen

Kitchen

A new functional kitchen with modern conveniences sits alongside the original wood fired stove

Kitchen

Kitchen

The oven was custom-sized to achieve a functional corner pull-out unit beside it. With a downdraft being used rather than a rangehood, to preserve the original detailing of the space

Kitchen

Kitchen

Considerations included increasing the cross-ventilation and natural daylight to the Lower Ground level by widening the doorway between the kitchen and dining areas.

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Kitchen

The island is modest in size but carefully planned to include a generous butler’s sink, a dishwasher, bins, microwave, and drawer

Kitchen

Kitchen

To celebrate the building’s rich history, articles from circa 1880 were chosen to sit alongside more modern and timeless classics, including the antique wall clock restored by Sydney’s Master clockmaker and photographs we sourced from the archives of the National and State Libraries showing scenes from the laneway and surrounding areas

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Kitchen

The panelled cupboards under the stairs contain the pantry, switchboard, and home automation hub

Kitchen

Kitchen

Courtyard

Courtyard

The courtyard beyond the kitchen window provides a beautiful and functional space to look out on

Courtyard

Courtyard

Flagstone paving was lifted, numbered cleaned and replaced. The bricks from the base that had once cradled the laundry copper, were reused to provide an extended garden edging

Family Room

Family Room

The ability to remove the later added timber flooring at the lower level (under archaeologist supervision) allowed the addition of subfloor ventilation and hydronic heating

Family Room

Family Room

Family Room

Family Room

Bathroom

Bathroom

Entry Hall

Entry Hall

Bathroom

Bathroom

Bathroom

Bathroom

The renovated bathroom features a custom-made modern interpretation of a washstand

Living Room

Living Room

Living Room

Living Room

Living Room

Living Room

Australian lighting, artwork and furniture is featured within the selections alongside key items from overseas. Thus, celebrating the unique history of the house and indeed it's original fixturing.

Games Room

Games Room

Games Room

Games Room

Games Room

Games Room

The history of the house, its owners, the Millers point precinct and Sydney are celebrated throughout the house with a carefully curated series of photographs printed on cotton rag, all retrieved from both City of Sydney Archives and the National Library of Australia.

Games Room

Games Room

Original Stair Treads

Original Stair Treads

The stairs were carefully restored, retaining the hollows in the treads that seem to tell the tales of the past occupants.

Harbour View

Harbour View

Childs room

Childs room

Bathroom Pod

Bathroom Pod

A carefully incorporated additional bathroom on Level one increased the amenity for the family

Bathroom Pod

Bathroom Pod

Bathroom Pod

Bathroom Pod

The 'Bathroom Pod' was installed within an existing room, without impacting the original heritage fabric

Master Bedroom

Master Bedroom

Master Bedroom

Master Bedroom

Master Bedroom

Master Bedroom

Master Bedroom

Master Bedroom

The decorative brass grilles in the overhead cabinets serve the dual purpose of hiding the air conditioning and acting as the grille

Master Bedroom Balcony

Master Bedroom Balcony

Kids Attic

Kids Attic

The original dormer window has been converted to a cosy reading space

Kids Attic

Kids Attic

Custom made quadruple bunk beds nestle into the attic roof space, providing sleeping space for 4 children

Kids Attic

Kids Attic

Vermont Terrace
2022 Houses Awards SHORTLIST - House in a heritage Context
2022 BDAA Sydney Regional Design Awards WINNER - Residential Alterations / Additions (medium to large)
2022 BDAA Sydney Regional Design Awards WINNER - Heritage Buildings/ Adaptive Reuse
2022 BDAA Sydney Regional Design Awards WINNER - Residential Interiors
2022 Trends International Design Awards HIGHLY COMMENDED - Kitchen Design

Located in one of Sydney's most iconic heritage precincts, this terrace house originally built in the 1890's has been restored and transformed into a contemporary family home. Sitting proudly, the interiors unfold to reveal a harmonious blend of old and new. Celebrating the rich tapestry of the Millers Point history.

Our long-standing client gave us the early privilege of being part of the process of searching and purchasing a heritage property. This unique opportunity allowed us a high level of engagement from very early in the project.

 

The Vermont Terraces were an intact and rare example of a pair of early Federation Queen Anne style terrace dwellings. A State Heritage designated site can come with its own challenges, however this is where the opportunities arose. Working with the original heritage fabric to restore and celebrate its history, whilst developing spaces, facilities and technologies to suit the lifestyle of a modern family with four children.


Considerations included increasing the cross-ventilation and natural daylight to the Lower Ground level by the widening of the doorway to the kitchen. The ability to
remove the later added timber flooring at the lower level (under archaeologist supervision) allowed the addition of subfloor ventilation and hydronic heating.


Lath and plaster walls, plaster detailing and tuck-point details were restored using minimally invasive techniques. Reimaging previously lost details using old techniques
included sandcasting the house plaque and a custom-made modern interpretation of a washstand. A carefully incorporated additional bathroom on Level one increased
the amenity for the family.

Managing the functional requirements of a modern family by adapting a space whilst maintaining a reverence to the significance of a heritage dwelling requires delicate balance. The reuse of materials, maintaining them onsite under heritage guidance, offered opportunities to re-imagine them in useful, relevant forms. Flagstone paving was lifted, numbered cleaned and replaced. The bricks from the base that had once cradled the laundry copper, were reused to provide an extended garden edging. Here children can sit under the shady Honey Locust tree in the courtyard. Collaboration with the landscape designer led to the remnant servants ladder stringers from the light-well being used to hang pants from, with integrated copper irrigation.

The incorporation of effective cross ventilation and landscaping that enhanced the enjoyment of the urban laneway were key. This was balanced with the incorporation of modern air-conditioning, automation control systems and insulation without degrading the heritage fabric.


Australian lighting, artwork and furniture is featured within the selections alongside key items from overseas. Thus, celebrating the unique history of the house and indeed it's original fixturing. The family who built the house, were jewellers who had travelled enroute from Ireland. Door hardware and window locks, once cleaned and restored were discovered to be from the United States. To celebrate its rich history, articles from circa 1880 were chosen to sit alongside more modern and timeless classics, including the restored wall clock and a sextant. An antique Flavelle Brothers token penny and other items that were found on site were carefully framed by an archival framer. The history of the house, its owners, the Millers point precinct and Sydney are celebrated throughout the house with a carefully curated series of
photographs printed on cotton rag, all retrieved from both City of Sydney Archives and the National Library of Australia.