The Before Photo

The Before Photo

The existing 1960's cottage had substantial structural defects, and required demolition

Street front Concept Perspective

Street front Concept Perspective

A new home was designed to be sympathetic to the heritage conservation zone at the street frontage

Street View

Street View

The new home was designed to be sympathetic to the heritage conservation zone at the street frontage, whilst still providing a modern aesthetic

Rear Yard Concept Perspective

Rear Yard Concept Perspective

Free from the heritage conservation constraints, the rear of the new home was designed in a contemporary style, and takes advantage of access to northern sunlight for living areas

View from rear yard

View from rear yard

Free from the heritage conservation constraints, the rear of the new home was designed in a contemporary style, and takes advantage of access to northern sunlight for living areas

Living area

Living area

Raked ceilings & highlight windows take advantage of the northern aspect to create a light filled living space that is warmed by the sun in winter, and cooled by cross ventilation & convection in summer

Kitchen & Dining

Kitchen & Dining

The modern kitchen is central to the living, dining & outdoor entertaining areas

Living Area

Living Area

Large stacking sliding doors allow the interior to be integrated with the outdoors

Alfresco area

Alfresco area

The roof of the alfresco area is clad with translucent roof sheeting and timber battens to allow filtered natural light to penetrate the space, whilst still proving shade from the harsh sun

Timber Ceilings

Timber Ceilings

The timber battened ceiling of the alfresco area continute through to a recycled Blackbutt australian hardwood ceiling in the dining room

Street View

Street View

View from rear Yard

View from rear Yard

A sandstone lined dry creek bed follows a natural overland flow path across the property, and frames the setting of the house.

Dry Creek bed

Dry Creek bed

A hardwood bridge links the alfresco area to the landscaped rear yard

Sitting Room

Sitting Room

A sitting room was located adjacent to the main living area, and angled windows are aligned to capture the northern sunlight

Suspended Bedroom

Suspended Bedroom

The Master bedroom is suspended over the dry creek, allowing the building footprint to extend without interfering on the natural overland flow path

Cladding

Cladding

A mixture of Weathertex & recycled balckbutt cladding has been used to provide contrast and visual impact

Suspended Bedroom

Suspended Bedroom

Laser Cut Screen

Laser Cut Screen

A laser cut screen provides an additional level of privacy to the translucent louvre windows of the ensuite

Ensuite

Ensuite

Laser cut screen

Laser cut screen

The laser cut screen provides great effect on the translucent glass

Entry Hall

Entry Hall

Sitting Room Window

Sitting Room Window

The windows in the sitting room are angled to obtain the desirable northern sunlight

Study/ Guest Room

Study/ Guest Room

The Study/ Guest room utilises corner cavity sliding doors that allow the room to closed off for privacy

Study/ Guest Room

Study/ Guest Room

The Study/ Guest room utilises corner cavity sliding doors that allow the room to closed off for privacy

Bathroom

Bathroom

Sandstone Fireplace

Sandstone Fireplace

A remote controlled gas fireplace set in a sandstone chimney breast is a central feature of the living space

Sandstone Fireplace

Sandstone Fireplace

Cheltenham House #1
Award Winning

An existing building sinking into the ground, flood prone land, and a heritage conservation area – this site had a lot of constraints!

Jason Klumpp designed this new home for Tyrrells Architects to address the site constraints, and provide a home that fitted the client brief to be compatible for seniors living.

  • In April 2018 the Project won the Sydney combined chapter design award in the category of New Residential Buildings. (small)

Buildings designed for the way you Live, Work & Play

  • FB
  • houzz
  • pinterest
  • instagram
  • Linkedin

© 2017 Studio 23 design

New South Wales, Australia

Award Winning