Kirribilli Terrace #1

Designed by Jason Klumpp for Tyrrells Architects, from the street this Kirribilli Terrace is a beautifully restored example of a Victorian terrace house, set in an eclectic but well conserved street of period terraces. It continues as you walk in the front door, to find a home complete with ornate detailed plasterwork, high ceilings, and stunning marble fireplaces. But as you step through the opening where once the back door would have been, you find yourself in a light filled atrium, as though having just passed through a time portal!

The atrium serves as a 'gasket' that both separates and ties together the heritage listed Victorian terrace and the 3 storey contemporary addition that attaches to it. With its 3 storey high glazed wall complete with louver windows, & an open riser stair that wraps around a glass & steel lift shaft, natural light & air flood through the core, and into every room of the house. To achieve this on the long & narrow building footprint, a cleverly designed semi-enclosed conservatory space runs down the full length of the addition.

The new work nestles comfortably into the rear of the heritage home, cleverly offset in level by half a floor, and with rooms arranged in logical order according to their use, the owner’s remark "it doesn't feel like its 3 stories".

Externally, free from the constraints of the conservations zone, the addition has elements of contemporary & industrial design, utilising off form concrete, galvanised steel, glass and alucobond to provide a durable & timeless design.

  • In October 2017 at the BDA (Building Designers Association of Australia) National Design Awards 2017, Jason Klumpp received awards for the project in the categories of 'Residential Alterations & Additions over $501k', 'Heritage Buildings', & 'Small lot housing (<350sqm)'

  • In November of 2017, the project was awarded the 'Trends International Design Award' in the Australian Architect-designed Renovation category

  • In April 2018 the Project won the Sydney combined chapter design award in the category of Heritage Buildings.

Before Photo on the Heritage Side

Before Photo on the Heritage Side

The original terrace house was a single storey 2 room house circa 1887, with a second storey comprising 2 more rooms added in 1902. The house is subject to heritage conservation as part of a conserved street of terrace homes.

The Before Photo to the rear lane

The Before Photo to the rear lane

The rear of the original heritage building had numerous additions over the years, was severly dilapidated, but not subject to heritage conservation orders

Restored Heritage frontage

Restored Heritage frontage

The heritage building was completely restored. A new front fence & mailbox were designed to be sympathetic to the heritage setting.

Rear lane Contemporary Addition

Rear lane Contemporary Addition

A contemprary style addition was designed to the rear lane to replace the previous additions

Heritage balustrade upgrade

Heritage balustrade upgrade

modifications to the original cast fretwork balustrade were designed to raise the handrail to a level compliant with current building codes, whilst maintaining the integrity of the heritage building

Heritage interior restoration

Heritage interior restoration

The interiors of the heritage building were completely restored

interior Lightwell 'Gasket'

interior Lightwell 'Gasket'

A glazed lightwell combining open riser stairs & a steel & glass lift shaft was designed as a 'gasket' between the new & old building, providing plentiful natural light into all rooms of the home

Open riser steel stair

Open riser steel stair

An open riser steel & timber stair was designed as part of the lightwell to allow the natural light to filter through all levels

Conservatory

Conservatory

The semi enclosed conservatory allows natural light & ventilation into the core of the building. Walls are cast concrete with timber board formwork on the lower level, and smooth formwork on the upper levels.

Conservatory

Conservatory

The conservatory space with glazed roof & walls. Red alucobond 'chimney' adds a punch of colour against the concrete. Louvers allow control of ventilation

Courtyard view of home

Courtyard view of home

Red alucobond 'box window' pops out from the concrete form. Galvanised structural steel & glass keeps the conservatory lightweight against the buildings mass

Courtyard

Courtyard

A boundary fence of cast concrete with integral steel posts was designed to carry the theme of the home into the landscaped courtyard

Roof Garden

Roof Garden

The garage to the rear lane is setdown from the courtyard, and the landscaped roof integrates it as an extension of the courtyard

Kitchen & Dining

Kitchen & Dining

The galley kitchen with island integrates the kitchen with the dining area & maintains flow of space within the narrow footprint

Living Room

Living Room

A picture window capturing heritage views. Large awning windows combined with louvers allow ventilation control

Heritage Bathroom

Heritage Bathroom

Approval was given to convert one of the rooms of the heritage building into an ensuite. Porcelain slabs & stucco line the walls, and the original cast iron fireplace has been restored

Master Suite

Master Suite

Master suite & balcony with a skyline outlook

Master Suite

Master Suite

Integrated ethanol fireplace add ambience, whilst the joinery wall panels integrate with the walk through wardrobe & conceal the ensuite

Master Ensuite

Master Ensuite

Porcelain slabs line the walls, whilst full height awning windows & glazed roof flood the ensuite with natural light & ventilation

Master Ensuite

Master Ensuite

Master Ensuite

Master Ensuite

Glazed roof with laser cut stainless steel screen provide filtered natural light

Privacy Screen

Privacy Screen

Custom designed louvre screen provides harbour glimpses from the master balcony, whilst maintaining privacy from adjoining residences

Multi Award Winning

Buildings designed for the way you Live, Work & Play

  • FB
  • houzz
  • pinterest
  • instagram
  • Linkedin

© 2017 Studio 23 design

New South Wales, Australia

Award Winning