The Salvation Army - Auburn

Designed by Jason Klumpp for Tyrrells Architects, This exciting but complex building combines a church, welfare and community services, Divisional Headquarters and three other business units. Working with a team of more than 10 consultants we fast tracked a high quality outcome for the client. There was extensive collaboration between the various Salvation Army Officers, business managers and their property team.

 

The design has achieved ‘people friendly’ spaces with good flow and ease of way finding while working within the existing structure and retaining existing service areas. The Worship Hall was strategically located to maximise the ceiling height, and with a wide corridor incorporated at the entry point to facilitate pedestrian flow during peak times, it allowed people to congregate without disrupting flow.

 

Offices are located centrally, and open plan areas around the building perimeter capitalised on natural lighting, while extensive use of operable walls allows flexibility and adaptability of spaces. A six-metre high backlit steel and distressed timber cross to both street frontages completes the structure.

On 31 August 2012 at the BDA (Building Designers Association) Awards 2012, Jason Klumpp received commendations in the categories of 'Commercial Alterations & Additions' and 'Non-residential Interiors' for the work on The Salvation Army project in Auburn

Street View

Street View

The original commerical building was given a cost effective update to maintain durability of finishes

Exterior Awning

Exterior Awning

The original concrete awning was reclad in Alucobond with Salvation Army signage to clearly delineate the buildings entry point

Exterior Cross

Exterior Cross

New exterior Crosses were designed using galvanised steel & recycled hardwood, with concealed LED strip lighting

Reception Counter

Reception Counter

A modern & durable reception counter & Salvation Army signage welcomes visitors at the entry point

Balustrade screen

Balustrade screen

A screen was designed of timber, stainless steel & powdercoated steel to provide additional safety to the existing balustrade on the main stair access to the worship hall

Worship centre Reception & Hall

Worship centre Reception & Hall

Wide corridors allow pedestrian flow at peak times, and allow people to congregate without disrupting flow

Worship Hall Entry

Worship Hall Entry

the large sliding door maximises the opening for pedestrian flow, and graphics provide privacy & identification of rooms

Worship Hall

Worship Hall

Seating was arranged to maximise viewing of the stage area within the constraints of the existing building

Worship Hall

Worship Hall

Black painted soffit & services provide a feeling of space, and suspended plywood panels assist acoustics

Worship Carpet Tiles

Worship Carpet Tiles

Carpet tiles were custom designed to aid location of removable seating

Worship Ceilings

Worship Ceilings

Suspended plywood panels combined with black painted soffits & suspended lighting

Worship Parents Room

Worship Parents Room

A parents room is separated from the worship hall by glazing, and allows parents to participate in services without concern of disruption

Worship Parents Room

Worship Parents Room

Accessibility & Durability

Accessibility & Durability

maintaining safe access throughtout the building was paramount, and hard wearing carpet tiles provide a comfortable & durable finish

Commercial Kitchen

Commercial Kitchen

A commercial kitchen was provided to facilitate catering for functions

Bathrooms

Bathrooms

Existing bathrooms were upgraded to provide bright, clean & durable spaces

Bathrooms

Bathrooms

Accesible bathroom & shower is provided for the use of both the public & occupants

Graphics & Signage

Graphics & Signage

Graphics were designed to identify & provide privacy & passive surveilance of spaces

Kitchenette

Kitchenette

Office Interiors

Office Interiors

Exterior

Exterior

Office Corridor

Office Corridor

Generous corridors were provided to serve the office suites, maintaining a feeling of space

Office Corridor

Office Corridor

Office suites were delineated by coloured graphics to entry doors

Office Interiors

Office Interiors

A vibrant colour pallete was used throughout the office spaces

Office Interiors

Office Interiors

Office Interiors

Office Interiors

Office Interiors

Office Interiors

Office Interiors

Office Interiors

Award Winning

Buildings designed for the way you Live, Work & Play

  • FB
  • houzz
  • pinterest
  • instagram
  • Linkedin

© 2017 Studio 23 design

New South Wales, Australia

Award Winning