The Before Photo

The Before Photo

The original hall adjacent to the heritage listed church had burnt down and been demolished

Old and New Together

Old and New Together

The new facade was designed as a modern interpretation of the existing, replicating traditional Salvation Army Architecture of primary & secondary buildings

New facade

New facade

Designed to reference the adjacent heritage Citadel

Welcoming

Welcoming

The 2 buildings as viewed from the rear entry

Entry

Entry

The use of bright red alucobond signals the primary entrance

Entry

Entry

Traditional Materials

Traditional Materials

Extensive use of Zincalume cladding & roofing reflect the traditional rural buildings of the area

Breezeway

Breezeway

The attached breezeway provided a link between buildings whilst maintaining the integrity of the heritage building.

Breezeway

Breezeway

The attached breezeway provided a link between buildings whilst maintaining the integrity of the heritage building.

Adaptable Hall

Adaptable Hall

Designed to accommodate multiple uses, the sliding stacker doors can be opened to allow for larger gatherings and natural ventilation

Ventilation & Light

Ventilation & Light

High level louver windows were designed to fill the space with natural light and provide convective cooling

Amenities

Amenities

By removing the existing masonry ablutions block attached to the rear of the Citadel, modern amenities were included in the new development including accessible facilities that were previously unavailable.

Natural Light

Natural Light

The building has been designed to maximise the access to natural daylight

Natural light

Natural light

Adaptable Hall

Adaptable Hall

Designed to accommodate multiple uses, the sliding stacker doors can be opened to allow for larger gatherings and natural ventilation

Kitchenette

Kitchenette

Amenities

Amenities

Amenities

Amenities

Concept Perspective

Concept Perspective

The new hall was designed with detailing to address the adjacent heritage listed church, whilst clearly being a modern building

Concept Perspective

Concept Perspective

The Salvation Army - Temora

A new multipurpose hall adjacent to a Heritage listed Salvation Army Citadel was designed to replace a previous post war community hall lost to arson.

The new hall was designed to acknowledge its neighbour, with a modern interpretation of the existing heritage citadel referencing traditional Salvation Army Architecture of adjacent primary & secondary buildings. Immediately beyond the heritage inspired facade, the building utilises materials & forms of traditional rural buildings found in the area. As you travel away from the primary frontage the building gets more modern, until at the rear of the site the building is unmistakably contemporary, utilising high pitched skillion rooves, exposed structural steel & extensive glazing. A red alucobond wall signals the entry point to the facility when viewed from the town centre.

The roof forms & glazing are not just there for aesthetics though. Cleverly designed to maximise energy efficiency by obtaining solar access over the top of the existing citadel on its northern side, the design ensures plentiful natural light penetrates into the core of the building, maximises access to winter sun and ensures summer shade & cooling by natural ventilation.

The attached breezeway provides an all weather link between the two buildings, and sliding stacker doors allow the new hall to be opened up as overflow to the citadel, and to facilitate post worship & large gatherings.

Durable, low maintenance materials were selected throughout ensuring that the building will continue to provide benefit to its occupants long into the future.

Buildings designed for the way you Live, Work & Play

  • FB
  • houzz
  • pinterest
  • instagram
  • Linkedin

© 2017 Studio 23 design

New South Wales, Australia

Award Winning